Det gamle Munchmuseet på Tøyen har siden 1960-tallet vært en nasjonalt viktig kulturarena. I 2008 vedtok bystyret i Oslo at Munchmuseet skulle flytte fra Tøyen til Bjørvika. 22. oktober 2021 åpnet det nye Munchmuseet, til tross for mye debatt og flytteutfordringer. Tilbake på Tøyen sto det gamle museet tomt og ensomt. Hva skulle det egentlig brukes til?
Høsten 2022 ble det gamle Munchmuseet på Tøyen åpent opp for å teste ut ny bruk. Siden august har det gamle museumsbygget huset alt fra legobygging til korpsøving, konserter, utstillinger og arkitekturtriennale. Aula ble tatt i bruk for å høre om nabolagets tanker.
Innspillsplattformen ble delt i sosiale medier, og plakater ble hengt opp rundt på Tøyen. I løpet av et par uker hadde Gamle Munch mottatt over 100 innspill. Svært mange hadde ønsker og ideer til bygget, og ikke minst hadde mange viktige erfaringer fra pilotperioden som hadde vært. Innspillene ble en viktig ressurs i arbeidet med å lage strategien for videre bruk av bygget, og fungerte som en godt supplement til dybdeintervjuer og workshoper.
“Aula skaper et reelt rom for medvirkning som gir bruksverdi fra dag én. ” – Jonas Vesterhus, prosjektleder i Oslo kommune
Gamle Munch-prosjektet viser hvordan Aula kan brukes til å kartlegge erfaringer og behov for konkrete bygninger i byen. Denne måten å tenke involvering og samskaping på blir stadig viktigere i arbeidet fremover med å bevare og transformere eksisterende bygg. Innbyggere og andre aktører i nabolaget er eksperter på sitt nærmiljø og sitter på verdifull kunnskap, og den kan vi hente inn på en enkel måte med Aula. Det skaper bedre prosjekter og bedre forankring i nærmiljøet. Vinn, vinn – rett og slett!