Hvordan kan vi involvere innbyggerne i utviklingen av byens rom?

Ålesund kommune skal gi nytt liv til Ålesund sentrum, gjennom utvikling av utvalgte byrom i Ålesund sentrum, med særlig fokus på barn, unge og eldre. Ved hjelp av Aula kunne de samle inn innspill i byrommene underveis i prosessen.

Prosjektet ble gjennomført med en lang og bred medvirkningsprosess for å nå ut til flest mulig, særlig barn, unge og eldre. Tradisjonelt har medvirkning skjedd gjennom folkemøter, og det har typisk vært få og de samme menneskene som møter opp hver gang.

– Vi har lært at vi ikke treffer beboerne med folkemøter og lignende. For å nå barn og unge, og folk flest i dag, må medvirkningen skje på lavterskelnivå. Det må ta kort tid og være enkelt. For noen brukergrupper er et fysisk lite møte likevel det som passer best, forteller prosjektleder Linda Fiskerstrand Sperre.

I prosjektet ble Aula brukt for å gi innspill i de ulike byrommene. Innbyggere kunne skanne en QR-kode og kunne gi innspill direkte på stedet. Ved hjelp av et lokalt skiltbyrå ble skiltene produsert og plassert i de aktuelle byrommene slik at alle som gikk gjennom byrommene, kunne se skiltene og få informasjonen. Nettsiden og skiltene hadde også en engelsk versjon for å inkludere turister og andre som ikke er like gode i norsk.

Hvis man deler deltakerne inn i tre kategorier, fordeler de seg slik:

0-25 år: 34%

26-50 år: 38%

51-80 år: 28%

Dette er tall prosjektleder Linda er svært fornøyd med.

– Her har vi trolig nådd langt flere yngre og unge voksne enn vi hadde klart å nå med tradisjonelle metoder. Få har tid til å delta på folkemøter, men de fleste har tid til å lese av en QR-kode eller følge en lenke til en nettside.

Med Aula ble det mulig å enkelt innhente innspill over flere måneder. Så fort plattformen var satt opp og skiltene sto ute i gatene, trengte ikke Ålesund kommune å gjøre noe som helst. Innspillene fra Aula ble også en viktig kanal som sto i sterk kontrast til skriveriene i lokalpressen, hvor prosjektet ble omtalt svært negativt.

I prosessen ble det innhentet over 300 innspill og 700 reaksjoner på innspillene – og kun 3% var åpenlyst kritiske til prosjektet. Det betyr ikke at folk ikke hadde innvendinger, men ved å skape et alternativt demokratisk rom fikk samtalen en mer konstruktiv karakter.

Vil du prøve nye verktøy for å involvere innbyggere?

Du kan alltid nå oss på hei@aula.no
Ved å sende, gir du oss lov til å følge deg opp. Les mer om personvern her
Tusen takk! Vi tar kontakt snarlig!
Oops! Noe gikk visst galt. Har du fylt ut alle feltene?
Contact image
Les videre

Andre artikler fra Aula

Intervjuer, guider, maler og tanker om fremtidens lokaldemokrati
Design
8 min read

Fra 10 års uenighet til en felles visjon

Hemsedal har de siste tiårene utviklet seg fra å være en landbrukskommune til å bli en turistdestinasjon. Likevel har det skjedd lite i kommunens sentrum, Trøym. Med Aula kunne innbyggerne enkelt si sin mening.
Design
8 min read

Kulturminneplan, fra bunnen og opp

Sogndal kommune skulle utvikle ny kulturminneplan og ønsket innbyggernes innspill. Med Aula sitt kartverktøy ble det mulig.
Design
8 min read

Fra kunstmuseum til flerbrukshus

Høsten 2022 ble det gamle Munchmuseet på Tøyen åpent opp for å teste ut ny bruk. Hvordan kunne nabolaget delta i prosessen?